Santorini's new homes are built with treated volcanic ash

Santorini’s new homes are built with treated volcanic ash

The winner of the Jury Prize in the “Unbuilt Hospitality” category at the Architizer A+ Awards 2022 goes to these magnificent self-contained summer residences designed by iraisynn attinom for Santorini in Greece. The Aegean island of Thira is now home to these stunning, sustainable residences that mimic local architecture.

Continue reading below

Our featured videos

According to the architects, the design objectives were to include protection from northwesterly winds, views of the sea and the Mediterranean volcanic landscape, and privacy for residents. Additionally, Santorini is part of a group of islands that are the remains of a volcanic caldera.

Related: An Abandoned Wine Factory Is Turned Into A Luxury Hotel By The Sea

An evening sky with clouds above residences

In order to achieve their goals, the houses follow a cubic design that follows the slope of the rocky terrain while resembling traditional houses located on the slopes of the island. Eight monolithic rectangular volumes make up these summer residences with vaulted ceilings, semi-open spaces, private courtyards and swimming pools.

A backyard in the complexes

Each residential unit has two main volumes, one for the living room and kitchen and the other for the bedrooms and private bathrooms on the upper floor. There is also a master suite and a secondary bedroom.

Exterior of a residence at night

The structures are made from local stone and masonry in order to use as many local materials as possible and to make the project sustainable. The thick exterior stone walls absorb and retain heat during the day and distribute it at night. For the wall covering, the builders use an ecological and natural plaster called Kourasani, which was used in ancient Greece. The off-white and light color of the plaster reflects solar radiation to prevent the interior of homes from overheating during the day. In addition, the plaster contains volcanic ash from Santorini and ceramic natural stone powder.

A seating area in the front yard

The main doors and windows are located at the east end of each building. The north windows are small to help ventilate and cool the houses during the hot summer months. In the attic, a skylight inspired by local architecture allows the hot air from the upper floors to be ventilated on hot nights.

An arch surrounded by a swimming pool and the sea in the distance

For more shade, wooden and reed pergolas, climbing vegetation and trees will be planted around the houses. The orientation of the houses also takes advantage of the summer winds and the swimming pools to cool the complex.

Inside one of the residence halls with a large arched window

In addition to these traditional construction methods that adapt the houses to the local climate, the terraces collect and store rainwater.

The Master Suite of the Santorini House

The design house for this project, iraisynn attinom, is based in Athens and formed in 2010. The studio combines architecture with a focus on restoration, scenic design, topography and construction in harmony with the landscape and the well -To be human.

Learn more about this unique studio on their website below.

+ attinom iraisynn

Images via iraisynn attinom

Leave a Comment

Your email address will not be published.